نصب لینوکس در کنار ویندوز (بخش دوم)

Kalaye Digital Kalaye Digital Kalaye Digital · 1404/2/23 11:36 · خواندن 8 دقیقه

لینوکس یکی از سیستم عامل‌های متن باز محبوب در سراسر جهان به شمار می‌رود که کاربران زیادی از آن استفاده می‌کنند. با این حال بسیاری از افراد به دلیل محدودیت در میان برنامه‌های ارائه شده ...

لینوکس یکی از سیستم عامل‌های متن باز محبوب در سراسر جهان به شمار می‌رود که کاربران زیادی از آن استفاده می‌کنند. با این حال بسیاری از افراد به دلیل محدودیت در میان برنامه‌های ارائه شده برای لینوکس، به ویندوز یا سایر سیستم عامل‌های دسکتاپ هم نیاز پیدا می‌کنند. به همین دلیل در این مطلب به سراغ نحوه نصب لینوکس روی ویندوز رفته‌ایم که امکان بهره‌مندی از هر دو گزینه را در دسترس علاقه‌مندان قرار می‌دهد.

۲. نصب توزیع‌های لینوکس از طریق ماشین مجازی

یکی دیگر از روش‌هایی که برای نصب لینوکس روی ویندوز کاربرد دارد، استفاده از ماشین مجازی است. این روش کمترین تاثیر را روی سیستم و تنظیمات فعلی خواهد داشت و معمولا ایمن‌ترین گزینه به شمار می‌رود. به همین منظور به یک نرم افزار مثل VirtualBox نیاز خواهید داشت که به صورت متن باز و رایگان در اختیار کاربران قرار دارد.

۲.۱ تنظیم ماشین مجازی در VirtualBox

  •  با مراجعه به وب سایت سازنده به آدرس Virtualbox.org می‌توانید آن را دانلود کنید. توصیه می‌شود برای نصب این برنامه و اجرای لینوکس در آن حداقل از ۴ گیگابایت حافظه رم و ۱۲ گیگابایت فضای خالی روی دستگاه خود بهره‌مند باشید. همچنین پیش از شروع، از فعال بودن قابلیت Intel VT-x یا AMD-V اطمینان کسب کنید. این ویژگی را می‌توان از طریق بایوس روشن نمود.

  • پس از دانلود و نصب نرم افزار VirtualBox و دریافت فایل ISO توزیع مورد نظر، برنامه را اجرا کنید. در ادامه روی آیکن New در گوشه بالایی سمت چپ بزنید و در کادر Name یک نام دلخواه برای ماشین مجازی جدید تعریف کنید. دقت داشته باشید که در قسمت Type سیستم عامل لینوکس انتخاب شده باشد.

نصب لینوکس روی ویندوز

  • در پنجره Memory Size باید مقدار فضای رم اختصاص داده شده برای عملکرد ماشین مجازی را تعریف کنید. توصیه می‌شود حداقل ۲ گیگابایت و برای عملکرد بهینه بین ۴ الی ۸ گیگابایت رم به این کار اختصاص دهید. توجه داشته باشید که این مقدار را باید متناسب با حافظه رم کلی دستگاه خود در نظر بگیرید و اگر مقدار در نظر گرفته شده، قسمت زیادی از رم را اشغال کند، در سایر فعالیت‌های ویندوز با مشکل مواجه خواهید شد و سیستم کند می‌شود.

نصب لینوکس روی ویندوز

  • حالا به پنجره Hard Disk می‌رسیم که در آن باید گزینه Create a virtual hard disk now را انتخاب کنید. البته اگر در گذشته اقدام به استفاده از این نرم افزار کرده باشید و فضای ذخیره‌سازی مجازی خالی در اختیار دارید، می‌توانید به سراغ گزینه سوم بروید و فضای مورد نظر را انتخاب نمایید. برای ادامه هم روی کلید Create کلیک کنید.

نصب لینوکس روی ویندوز

  • در پنجره Hard disk file type هم توصیه می‌کنیم گزینه اول تحت عنوان VDI را انتخاب نمایید؛ اما در صورت نیاز می‌توانید به سراغ سایر گزینه‌ها نیز بروید.

نصب لینوکس روی ویندوز

  • هنگام رسیدن به پنجره Storage on physical hard disk باید نوع فضای اختصاص داده شده به ماشین مجازی را تعیین کنید. اگر حافظه خالی دستگاه شما چندان زیاد نیست، به سراغ گزینه اول تحت عنوان Dynamically allocated بروید؛ زیرا در این حالت تنها حجم مورد استفاده از حافظه اشغال می‌شود. گزینه دوم با نام Fixed size تمامی حجم اختصاص داده شده را اشغال می‌کند و از سرعت بیشتری نسبت به حالت اول برخوردار است؛ اما برای سیستم‌هایی با حافظه داخلی کم توصیه نمی‌شود.

نصب لینوکس روی ویندوز

  • در نهایت به پنجره File location and size می‌رسید که در آن باید محل ذخیره‌سازی و حجم در نظر گرفته شده برای ماشین مجازی را تعیین کنید. اگرچه مقدار پیشنهادی برای لینوکس ۱۰ گیگابایت اعلام شده است؛ اما با در نظر گرفتن نرم افزارهایی که در آینده روی آن نصب می‌کنید، بهتر است مقدار ۱۵ الی ۲۰ گیگابایت را وارد کنید. اگر در مرحله قبلی گزینه Dynamically allocated را انتخاب نمودید، می‌توانید نگران پر شدن حافظه خود نباشید؛ زیرا تنها بخش مورد استفاده اشغال خواهد شد. اکنون بار دیگر روی کلید Create بزنید.

نصب لینوکس روی ویندوز

۲.۲ نصب لینوکس روی ماشین مجازی

  • پس از پیکربندی ماشین مجازی، نوبت به آدرس‌دهی فایل ISO نصب لینوکس می‌رسد. برای این کار روی کلید Start در صفحه اصلی نرم افزار کلیک کنید. در صورتی که برنامه به صورت خودکار نتوانست فایل نصب لینوکس را شناسایی کند، روی آیکن فولدر بزنید و آن را به صورت دستی انتخاب نمایید. سپس کلید Start را بزنید.

نصب لینوکس روی ویندوز

  • پس از چند لحظه، محیط نصب لینوکس نمایش داده می‌شود. ادامه مراحل مشابه با قسمت قبلی است که می‌توانید آن را طبق مرحله ۱.۳ بخش بالا ادامه دهید. البته توجه داشته باشید که به دلیل نصب لینوکس روی ماشین مجازی، در صفحه Installation type به جای گزینه Something else از گزینه Erase disk and install ubuntu استفاده می‌کنیم. این گزینه در VirtualBox موجب فرمت شدن هارد دیسک نمی‌شود و استفاده از آن هیچ مشکلی در پی نخواهد داشت.

نصب لینوکس روی ویندوز


۳. نصب توزیع‌های لینوکس به کمک Windows Subsystem for Linux

کاربران ویندوز 11 قادر هستند با استفاده از قابلیت ساب سیستم ویندوز برای لینوکس،‌ اقدام به نصب این سیستم عامل بدون دردسر اضافی کنند. البته علاقه‌مندان ابتدا باید این ابزار را دانلود و فعال نمایند تا بتوانند به سراغ لینوکس بروند. در پایین به نحوه انجام این کار خواهیم پرداخت.

۳.۱ آماده‌سازی ویندوز برای نصب لینوکس روی آن

  • پیش از شروع مراحل اصلی، باید مطمئن شوید که از آخرین نسخه ویندوز 11 روی دستگاه خود بهره می‌برید. به همین منظور تنها کافی است تا به بخش تنظیمات ویندوز رفته و سپس وارد قسمت Windows Update شوید. با زدن گزینه Check for updates می‌توانید وضعیت به روزرسانی سیستم عامل را مشاهده کنید و در صورت در دسترس بودن نسخه جدید، آن را دریافت و نصب نمایید.

  • از نوار جستجوی استارت منو، عبارت Turn Windows features on or off را سرچ کنید و روی اولین نتیجه کلیک نمایید. در این قسمت لیستی از قابلیت‌های ویندوز مشاهده می‌کنید که برخی از آن‌ها برای اجرای WSL ضروری هستند. به همین منظور به پایین اسکرول کنید تا به گزینه Virtual Machine Platform برسید و در صورت نیاز تیک آن را بزنید تا فعال شود. سپس کلید OK را بزنید و یکبار کامپیوتر را ریستارت کنید تا تغییرات صورت گرفته ذخیره شود.

نصب لینوکس روی ویندوز

۳.۲ نصب WSL روی ویندوز

  • حالا نوبت به آن رسیده است که وارد مایکروسافت استور شوید و WSL را روی دستگاه خود نصب کنید. برای این کار می‌توانید عبارت Windows Subsystem for Linux را در مایکروسافت استور جستجو نموده و سپس گزینه مربوطه را انتخاب کنید. در صفحه اصلی برنامه روی Get بزنید و منتظر بمانید تا فرایند دانلود و نصب به پایان برسد. در نهایت روی Open بزنید تا نرم افزار اجرا شود.

نصب لینوکس روی ویندوز

  • در صورتی که به هر دلیلی نخواهید از مایکروسافت استور برای نصب WSL استفاده کنید، می‌توانید به سراغ Command Prompt بروید. برای این کار cmd را در نوار جستجوی ویندوز وارد کرده و اولین گزینه را در حالت Run as administrator اجرا کنید. سپس دستور زیر را در آن وارد نموده و کلید Enter را بزنید. پس از به اتمام رسیدن فرایند نصب، یکبار دستگاه را ریستارت کنید.

wsl --install

نصب لینوکس روی ویندوز

  • حتی اگر از مایکروسافت استور برای نصب WSL استفاده کنید، متوجه می‌شوید که از پس اجرای برنامه، یک پنجره Command Prompt باز خواهد شد. در این مرحله می‌توانید توزیع مورد نظر خود را انتخاب نموده و نصب نکنید. برای مشاهده لیست توزیع‌های در دسترس، یک پنجره cmd جدید باز کنید و دستور زیر را در آن تایپ کرده و کلید Enter را بزنید.

wsl.exe --list --online
  • در حال حاضر WSL از تمامی توزیع‌های لینوکس پشتیبانی نمی‌کند؛ اما می‌توان توزیع‌های محبوبی مثل اوبونتو، دبیان، کالی و openSUSE را از طریق آن نصب نمود.

نصب لینوکس روی ویندوز

  • برای نصب یک توزیع، دستور زیر را تایپ کرده و کلید Enter را بزنید. در این مثال ما از اوبونتو استفاده کرده‌ایم، اما شما می‌توانید با جایگزین کردن مقدار نوشته شده در ستون FRIENDLY NAME با Ubuntu اقدام به نصب سایر توزیع‌ها نیز کنید. پس از انتخاب توزیع مورد نظر، صبر کنید تا فرایند نصب به پایان برسد.

wsl --install -d Ubuntu
  • روشی آسان‌تر برای نصب لینوکس روی ویندوز، استفاده از مایکروسافت استور است. به این منظور وارد استور شده و نام توزیع مورد نظر (برای مثال Ubuntu) را وارد کنید. پس از وارد شدن به صفحه برنامه، کلید Get را بزنید و صبر کنید تا فرایند دانلود و نصب به اتمام برسد. پس از آن می‌توانید اوبونتو را در قالب یک نرم افزار از طریق استارت منوی ویندوز در اختیار داشته باشید.

نصب لینوکس روی ویندوز

۳.۳ پیکربندی اوبونتو

  • در اولین اجرای اوبونتو در ویندوز باید اقدام به پیکربندی آن و وارد کردن اطلاعاتی مثل نام کاربری و رمز عبور کنید. در این مرحله می‌توانید اقدام به آپدیت توزیع لینوکس نصب شده نیز کنید. به این منظور در ترمینال دستور زیر را وارد کرده و کلید Enter را بزنید.

sudo apt update
  • سپس دستور زیر را نیز وارد کرده و کلید Enter را بزنید. پس از نمایش اولین پیام هم کلید Y را فشار دهید.

sudo apt full-upgrade
  • برای آپدیت کردن کرنل WSL هم می‌توانید یک پنجره cmd در حالت Run as administrator باز کنید و سپس دستور زیر را در آن تایپ کرده و کلید Enter را بزنید. در صورتی که آپدیت جدیدی منتشر شده باشد، به صورت خودکار دانلود و نصب می‌شود.

wsl --update

نصب لینوکس روی ویندوز

۳.۴ نصب محیط گرافیکی و برنامه روی لینوکس

  • برای نصب اپلیکیشن‌ها روی لینوکس هم می‌توانید از دستور زیر کمک بگیرید. در این مثال ما به سراغ نصب نرم افزار ویرایشگر تصویر محبوب GIMP رفته‌ایم که به نوعی جایگزین فتوشاپ در دنیای متن باز و آزاد به شمار می‌رود. با جایگزین کردن نام این برنامه با عناوین دلخواه خود می‌توانید سایر اپ‌ها را هم نصب نمایید.

sudo apt install gimp -y

نصب لینوکس روی ویندوز

  • برخی از توزیع‌های لینوکس مثل اوبونتو به صورت خودکار دارای یک رابط کاربری گرافیکی هستند؛ اما برخی دیگر از توزیع‌ها با رابط‌های کاربری سفارشی گرافیکی بهتر عمل می‌کنند. با دستور زیر می‌توانید رابط Win-Kex را به لینوکس خود اضافه نمایید.

sudo apt install -y kali-win-kex
  • پس از اتمام نصب نیز با وارد کردن دستور زیر، می‌توانید محیط گرافیکی را در قالب یک پنجره جداگانه با پشتیبانی کامل از صدا در اختیار داشته باشید.