طرح رجیستری چیست ( آموزش کامل )

Kalaye Digital Kalaye Digital Kalaye Digital · 1403/10/9 11:28 · خواندن 9 دقیقه

بیش از ۵ سال است که طرح رجیستری با هدف جلوگیری از واردات گوشی‌های قاچاق اجرا می‌شود. در این مطلب به آموزش رجیستری گوشی می‌پردازیم و آنچه باید درباره این طرح بدانید را با شما به اشتراک می‌گذاریم.

رجیستری به این معنی‌است که اصالت محصول ارتباطی که خریداری کرده‌اید در سامانه همتا ثبت شود. در طرح مذکور، هر دستگاهی که از سیم‌کارت بهره می‌برد، باید جواز دریافت سرویس را از سامانه همتا کسب کند و در صورتی که دستگاه قادر به دریافت جواز نباشد، اپراتورهای داخلی فقط برای ۳۰ روز خدمات و سرویس‌های خود را در اختیار کاربر قرار می‌دهند. بعد از گذشتن این مدت، تمام دسترسی‌ها قطع می‌شوند.

یکی از مزیت‌های این طرح، واردات محصولات ارتباطی مانند گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها فقط با گارانتی معتبر و خدمات پس از فروش است؛ به همین جهت، اگر کالا مشکل فنی داشته باشد، خریدار می‌تواند برای تعمیر یا حتی تعویض گوشی یا تبلت از راه‌های قانونی اقدام کند. همچنین، تمام گوشی‌ها و تبلت‌های وارد شده به کشور باید تست‌های SAR را با موفقیت پشت ‌سر بگذارند. تست‌های SAR جهت مشخص کردن مجاز بودن یا مجاز نبودن تشعشعات گوشی دستگاه انجام می‌شوند.

خالی از لطف نیست به این نکته اشاره کنیم که دستگاه‌های با تشعشع بالا می‌توانند بر باروری مردان تاثیر منفی بگذارند یا احتمال بروز بیماری‌هایی مانند سرطان، پارکینسون و آلزایمر را افزایش دهند. به صورت کلی می‌توان گفت که رجیستری گوشی از جنبه‌های مختلف، بازار دستگاه‌های ارتباطی را تحت تاثیر قرار داده است. در ادامه، به آموزش رجیستری گوشی و بررسی دقیق‌تر این طرح می‌پردازیم.

به زبان ساده می‌توان گفت که رجیستری گوشی یعنی ثبت کردن رسمی IMEI گوشی با یک شماره موبایل در سامانه همتا. گفتنی‌است که تنها محصولاتی قابل رجیستری هستند که به صورت قانونی وارد کشور شده باشند.

برای درک بهتر این موضوع باید توضیح دهیم که کد IMEI چیست. IMEI برای هر گوشی موبایل به صورت اختصاصی ایجاد می‌شود و دارای 15 عدد است. از این کد می‌توان به‌عنوان شناسه گوشی نیز یاد کرد. IMEI درواقع مخفف International Mobile Equipment Identity است و با توجه به اختصاصی بودن کد IMEI هر اسمارت‌فون، بهترین راه جهت ردیابی محصول و دسترسی به برخی از اطلاعات است.

اکنون این سوال مطرح می‌شود که آیا رجیستری گوشی اجباری است یا می‌توان از ثبت کردن دستگاه ارتباطی در سامانه همتا خودداری کرد. باید گفت که پس از روشن کردن گوشی هوشمند برای اولین مرتبه، دستگاه در سیستم شناسایی می‌شود و بعد از تشخیص دستگاه توسط سیستم، حدود یک ماه فرصت دارید تا برای رجیستری گوشی اقدام کنید. اگر در این مدت زمان اصالت گوشی خود را در سامانه همتا ثبت نکنید، امکان استفاده از سیم‌کارت وجود ندارد و نمی‌توانید تماس بگیرید یا پیام ارسال کنید.

البته، باید این نکته را به‌خاطر بسپارید که رجیستری گوشی فقط مربوط به سیم‌کارت می‌شود و دستگاه‌های رجیستر نشده، فقط به امکانات ارتباطی مثل تماس، ارسال پیام یا اینترنت سیم‌کارت دسترسی ندارند؛ در حالی که سایر بخش‌ها و خدمات دستگاه قابل استفاده خواهد بود. همچنین، می‌توانید گوشی‌های رجیستر نشده را با وای فای به اینترنت متصل کنید.

طرح رجیستری با هدف جلوگیری از قاچاق و کوتاه کردن دست دلال‌ها از بازار گوشی اجرا شد. اما برخی از ابعاد این طرح، گریبان‌گیر کاربران می‌شود.

آموزش رجیستری گوشی

اگر شما یک گوشی دارای گارانتی را از بازار داخلی تهیه کنید، کد رجیستری همراه با جعبه محصول در اختیار شما قرار می‌گیرد و در واقع، کالا توسط واردکننده رجیستر شده است. به همین جهت، تنها اقدامی که از سوی شما باید انجام شود، ثبت کردن کد گوشی در سامانه همتا خواهد بود. برای ثبت گوشی خود می‌توانید *۷۷۷۷# را شماره گیری کنید، البته برای این ‌کار بهتر است از همان سیم‌کارتی که برای فعال‌سازی گوشی در نظر دارید استفاده کنید.

در ادامه، فهرستی از دستورات که شامل استعلام اصالت، فعال‌سازی، انتقال مالکیت و افزودن دستگاه می‌شود را مشاهده می‌کنید و برای شروع فعال‌سازی باید عدد 2 را ارسال کنید. درمرحله بعد باید کد IMEI دستگاهی که قصد فعال‌سازی آن را دارید، وارد کنید. همان‌طور که گفتیم IMEI یک کد 15 رقمی است و می‌توانید آن را روی جعبه، پشت دستگاه یا پشت باتری مشاهده کنید.

همچنین، با شماره‌گیری *#06# نیز می‌توانید کد IMEI دستگاه را ببینید. توجه داشته باشید که در کادر، به‌غیر از کد IMEI هیچ‌گونه کاراکتر اضافی نباید قرار دهید. بعد از وارد کردن کد IMEI، کادر جدیدی به نمایش گذاشته می‎شود که باید شماره سیم‌کارتی را که می‌خواهید برای فعال کردن دستگاه استفاده ‌کنید، در آن وارد کنید.

آموزش رجیستری گوشی

 

بعد از شماره سیم‌کارت، کد فعال‌سازی همتا را که یک کد 6 رقمی است، باید در کادر جدید وارد کنید. فقط توجه داشته باشید که کد همتا با عدد صفر شروع نمی‌شود. بعد از طی کردن مراحل ذکر شده پیامی برای شما ارسال می‌شود که در آن کد IMEI و شماره سیم‌کارت را می‌توانید ببینید. در صورتی که شماره IMEI و شماره سیم‌کارت مورد تایید شما است، می‌توانید عدد 1 را جهت تایید مشخصات وارد کنید. بعد از پشت ‌سر گذاشتن تمام مراحل، پیامی مبنی بر فعال‌سازی دستگاه به شماره سیم‌کارت مربوطه ارسال می‌شود.

 

آموزش رجیستری گوشی

 


راه دیگری که برای رجیستری گوشی وجود دارد، مراجعه به درگاه اینترنتی سامانه همتا است. برای ورود به سامانه می‌توانید ابتدا در آن ثبت‌نام کنید و سپس با وارد کردن کد ملی وارد همتا شوید. علاوه‌براین، با استفاده از شماره تلفن ‌همراه نیز می‌توانید این کار را انجام دهید. بعد از ورود به پنل، در سمت راست می‌توانید گزینه‌هایی همچون مدیریت دستگاه‌ها، فعال‌سازی تلفن‌ همراه، استعلام اصالت دستگاه و… را مشاهده کنید. برای رجیستری گوشی باید فعال‌سازی تلفن همراه را انتخاب کنید.

در ادامه، یک پنجره جدید برای شما باز می‌شود که باید در آن، تمام اطلاعات خواسته شده را وارد کنید. همان‌طور که پیش از این گفتیم، توجه داشته باشید که هنگام وارد کردن شناسه IMEI هیچ‌گونه عبارت یا رقم اضافی در این بخش وارد نکنید. جهت تکمیل کردن فرایند رجیستری گوشی از طریق سامانه همتا، بعد از وارد کردن اطلاعات فقط باید گزینه فعال‌سازی را انتخاب کنید.

آموزش رجیستری گوشی

 

علاوه‌بر راه‌های ذکر شده، از طریق اپلیکیشن همتا نیز می‌توانید دستگاه خود را در سامانه همتا فعال‌سازی کنید. برنامه همتا در سایت همتا یا اپلیکیشن کافه بازار در دسترس است و از هر راهی که تمایل دارید می‌توانید آن را دانلود کنید. بعد از باز کردن اپلیکیشن همتا، باید شماره تلفن‌ همراه خود را در اختیار برنامه قرار دهید که کد نصب برنامه برای شما ارسال شود.

بعد از وارد شدن به پنل کابری خود در اپلیکیشن همتا، روی گزینه فعال‌سازی تلفن‌ همراه کلیک کنید. در ادامه، باید شماره سیم‌کارت، تکرار شماره جهت تایید، شناسه IMEI و کد فعال‌سازی را در کادرهای مربوطه وارد کنید. بعد از تایید اطلاعات وارد شده، دستگاه شما با سیم‌کارت مورد نظر رجیستر می‌شود. همان‌طور که مشاهده می‌کنید، رجیستری گوشی چندان پیچیده نیست و با کامپیوتر یا لپ تاپ یا حتی گوشی موبایل خود می‌توانید به راحتی جهت رجیستر کردن دستگاه اقدام کنید.

 

آموزش رجیستری گوشی مسافرتی

روش‌هایی که تا این لحظه ذکر کردیم، برای رجیستری دستگاه‌هایی است که از بازارهای داخلی تهیه می‌شوند. در صورتی که اسمارت‌فون خود را از بازارهای خارج از کشور خریداری کرده‌اید و برای مدت بیش از یک ماه می‌خواهید در داخل کشور از آن استفاده کنید، مراحل رجیستری گوشی کمی متفاوت خواهد بود. برای انجام این کار می‌توانید از طریق دفترهای گمرک یا سایت گمرک اقدام کنید.

دفترهای گمرکی در فرودگاه‌ها، ترمینال‌ها و اکثر مبادی ورود به کشور وجود دارند و با مراجعه به یکی از این دفاتر و پرداخت عوارض گمرکی گوشی، می‌توانید دستگاه را رجیستر کنید. البته، درکنار هزینه گمرکی کالا باید اطلاعات آن را نیز ارائه دهید. پس از گذراندن مراحل ذکر شده، مجوزی دریافت می‌کنید که تا زمان ثبت نهایی دستگاه باید آن را در اختیار داشته باشید. پس از گذشت چند روز از پرداخت عوارض گمرک، می‌توانید جهت رجیستری گوشی از طریق سامانه همتا اقدام کنید.

راه دیگری که برای رجیستری گوشی‌های مسافرتی وجود دارد، مراجعه به سایت گمرک است. با توجه به اینکه بلافاصله بعد از ورود به کشور می‌توانید به دفاتر گمرکی دسترسی داشته باشید، توصیه می‌شود که از طریق مراجعه به دفترها گوشی خود را فعال‌سازی کنید؛ با این‌ حال گاهی اوقات امکان مراجعه به دفترهای گمرکی برای برخی از کاربران وجود ندارد.

البته در این شرایط دلیلی برای نگرانی وجود ندارد و شما می‌توانید تا حداکثر ۳۰ روز بعد از ورود به کشور، جهت رجیستری گوشی هومشند خود اقدام کنید یا به سایت گمرک مراجعه کنید. برای انجام این‌ کار، ابتدا به سایت اصلی گمرک بروید و گزینه خدمات را انتخاب کنید.

 

در این بخش می‌توانید گزینه ثبت گوشی‌های مسافرتی را مشاهده کنید. اکنون باید شناسه IMEI را وارد کنید و روی گزینه ادامه کلیک کنید. پس از انجام مراحل قبلی، نوبت به پرداخت هزینه رجیستری گوشی می‌رسد. البته پیش از پرداخت هزینه باید مشخصات کالا مانند برند و مشخصات فنی دستگاه را به‌طور دقیق وارد کنید.

در ادامه، به شماره سیم‌کارت، شماره ملی و شماره گذرنامه نیاز دارید. بعد از وارد کردن اطلاعات خواسته شده، یک کد امنیتی به شماره تلفن ‌همراهی که در سامانه وارد کرده‌اید ارسال می‌شود که جهت ادامه فرایند رجیستری گوشی باید آن را در کادر مربوطه وارد کنید. در آخر، بعد از پرداخت عوارض گمرک، مجوز مورد نیاز برای فعال‌سازی گوشی در سامانه همتا در اختیار شما قرار می‌گیرد.

اکنون که روش‌های رجیستری کالای مسافرتی را به شما آموزش دادیم، خالی از لطف نیست که به برخی از نکات در خصوص رجیستری گوشی مسافرتی اشاره کنیم. ابتدا توجه داشته باشید که بعد از پرداخت عوارض گمرکی، اطلاعات دستگاه بلافاصله به سامانه همتا ارسال می‌شود، اما ممکن است که فرایند تایید چند روز شما در انتظار بگذارد. همچنین، کاربران دستگاه‌های مسافرتی پس از ورود به کشور فقط ۳۰ روز فرصت دارند تا جهت رجیستری گوشی اقدام کنند.

توصیه می‌شود که پرداخت هزینه‌های گمرکی را به آخرین روزهای مدت زمان مقرر شده موکول نکنید، چرا که امکان دارد خدمات و سرویس‌ها از دسترس گوشی خارج شود. البته گوشی برای همیشه غیرفعال نمی‌شود و بعد از گذراندن مراحل ذکر شده، دوباره می‌توانید آن را فعال کنید.



هزینه رجیستری گوشی مسافری با پاسپورت

برخی از کاربران به دلیل نداشتن اعتماد به بازار داخل کشور به خصوص برای ایفون‌های اپل، به خرید این گوشی‌ها از خارج کشور اقدام می‌کنند. شماره IMEI این گوشی‌ها باید حتما در ابتدای ورود به کشور در گمرک ثبت شود تا امکان رجیستری کردن آن وجود داشته باشد. برای این کار حتما به یک پاسپورت معتبر نیاز خواهید داشت و در هر سال تنها یک بار می‌توان از پاسپورت یک فرد برای رجیستر کردن گوشی استفاده کرد.

توجه داشته باشید که هزينه رجيستر كردن گوشي در ايران برای مدل‌های زیر 600 دلار برابر با 17 درصد از قیمت دلاری گوشی‌ها و برای مدل‌های بالای 600 دلار برابر با 22.5 درصد از قیمت دلاری گوشی است.


قوانین رجیستری گوشی مسافری

قوانین رجیستری گوشی با پاسپورت یا همان مسافری به شرح زیر است:

  • هر شخص تنها یک بار در سال می‌تواند یک گوشی را با پاسپورت خود ثبت کند؛
  • اطلاعات گوشی وارد شده باید در لحظه ورود به کشور در گمرک ثبت شود؛
  • مدت زمان پرداخت هزینه یک ماه است؛
  • کد فعال‌سازی پیامک شده یا در سامانه همتا قرار می‌گیرد.

در نظر داشته باشید طبق توضیحات گمرک اگر اشتباهی در یکی از این مراحل انجام دهید نه‌تنها هزینه استرداد نمی‌شود، بلکه گوشی هم دیگر امکان رجیستری نخواهد داشت.